Blog

MetalFil – Snelgids

Gevuld met ongeveer 80% koper- of bronspoeder maakt MetalFil PLA filament tot een zeer uniek filament. Hoewel het relatief gemakkelijk print vanwege de PLA-filamentcomponenten, heeft MetalFil, zoals de meeste filamenten, zijn eigen uitdagingen.


De juiste temperatuur krijgen

Terwijl MetalFil is ontworpen voor esthetische doeleinden en niet bekend staat om de elektrische geleiding. Het is belangrijk op te merken dat zoiets als warmtekruip nog steeds kan voorkomen met dit filament. Dit betekent dat de warmte van je mondstuk mogelijk voorbij de warmteonderbreking van je mondstuk geleid wordt door de grote hoeveelheid metaaldeeltjes in het filament. Daarom raden wij aan te beginnen met het printen van MetalFil bij een spuitmond temperatuur van 200 tot 210, en niet boven de 220 te gaan. Heter drukken dan dit zal waarschijnlijk resulteren in warmtesluiping naar uw koude zone, wat na verloop van tijd verstopping kan veroorzaken.

Het juiste mondstuk gebruiken

Voordat u begint met het afdrukken van MetalFil, moet u ervoor zorgen dat u geen standaard messing spuitmond gebruikt. Aangezien MetalFil een schurend materiaal is, zal een dergelijke spuitmond verslechteren, wat na verloop van tijd leidt tot afdrukken van slechte kwaliteit.

De spuitmondgrootte en laaghoogte zijn ook iets om op te letten bij het afdrukken van MetalFil. Hoewel spuitmonden met een diameter van 0,4 de standaard zijn en gebruikt kunnen worden voor het bedrukken van MetalFil, raden wij aan niet onder de 0,2 laaghoogte te gaan. Veel mensen geven de voorkeur aan 0,6 spuitmondjes of hoger, omdat die de meeste consistentie bieden voor grotere afdrukken.

Hoewel er een vaste afstand is tussen het mondstuk en de bouwplaat die u in het algemeen in acht moet nemen, hebben wij ontdekt dat als u toch op de een of andere manier verstoppingsproblemen of suboptimale extrusie ondervindt, het kan helpen om deze afstand iets te vergroten. Omdat het een zeer ruw materiaal is, heeft MetalFil veel ruimte nodig om te extruderen op uw bouwplaat.

Voorzichtige behandeling

Omdat het een samengesteld materiaal is, kan de gloeidraad vrij kwetsbaar zijn. Het afstellen van de spanning op uw feeder en het aanhouden van zowel de terugtrekafstand als de snelheid is de sleutel tot het bereiken van stroomconsistentie. De algemene printsnelheid die wij aanbevelen voor dit filament is 30mm/s. Bovendien, als u broosheid ervaart met dit filament, is de beste manier om dit op te lossen het filament te drogen bij 45 graden Celcius gedurende ten minste 4 uur.

Laatste tip

Zelfs na het vinden van de juiste instellingen voor uw printer, is het nog steeds mogelijk dat u tegen momenten aanloopt waarbij er sprake is van onderextrusie tijdens het afdrukken. Dit komt omdat, ongeacht de instellingen die u hebt bereikt, het filament nog steeds een samengesteld materiaal is. Dat betekent dat sommige metaaldeeltjes zich nog steeds langzaam kunnen ophopen in je sproeier. Regelmatig je spuitmond schoonmaken door er wat PLA- of reinigingsfilament doorheen te laten lopen is nog steeds een aanrader.